Καλώς Ήλθατε στο Διαδικτυακό μας Τόπο

Έκθεμα Αρχαιολογικού Μουσείου ΧανίωνΚαλωσορίσατε στον επίσημο διαδικτυακό τόπο  του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων.

Στόχος του ιστοτόπου μας είναι η δημιουργία ενός πολιτιστικού πληροφοριακού κόμβου, ο οποίος θα αναδεικνύει και θα αξιοποιεί την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου, και παράλληλα θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς και πηγή ολοκληρωμένης πολιτιστικής πληροφόρησης και προβολής, εξασφαλίζοντας ένα πλαίσιο επιστημονικής αρτιότητας, ποιότητας και πολύγλωσσης παρουσίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων. 

Αναλυτικότερα, μέσω των ιστοσελίδων, μπορείτε να πλοηγηθείτε ηλεκτρονικά στα μουσειακά εκθέματα, στα εκπαιδευτικά προγράμματα, στις αρχαιολογικές διαδρομές  και στις ποικίλες πολιτιστικές δράσεις του Μουσείου, αποκτώντας μια  πλήρη εικόνα για τις συλλογές  και τις δράσεις του Μουσείου.

Το Μουσείο

Έκθεμα Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων

Το Μουσείο στεγάζεται από το 1963 στο καθολικό της Μονής του Αγίου Φραγκίσκου, μνημείου της περιόδου της Ενετοκρατίας (1211-1669) που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης των Χανίων. Οι αρχαιότητες που περιλαμβάνονται στη μόνιμη έκθεση προβάλλουν την πολιτισμική ιστορία και την φυσιογνωμία του τόπου από τη νεολιθική εποχή (4η χιλιετία π.Χ.) έως και τη ρωμαιοκρατία (3ος αι. μ.Χ.).

Στις συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνονται ευρήματα από τις νεολιθικές θέσεις (κυρίως σπήλαια), τους οικισμούς και τα νεκροταφεία των μινωικών και ιστορικών χρόνων που έχουν εντοπιστεί. Σημαντικά είναι τα μινωικά ευρήματα που προέρχονται από ανασκαφικές έρευνες οτο λόφο Καστέλλι, στην πόλη των Χανιών, την οποία οι περισσότεροι μελετητές ταυτίζουν με την μινωική και κλασική Κυδωνία, την κυριότερη δύναμη της δυτικής Κρήτης στην αρχαιότητα.

Η έκθεση περιλαμβάνει ένα μοναδικό αρχείο πήλινων πινακίδων Γραμμικής Α και Β γραφής και ένα εντυπωσιακό σύνολο από σφραγιδόλιθους, σφραγίσματα, δισκία, από διακοσμημένα αγγεία, πήλινες μινωικές λάρνακες, κοσμήματα, γλυπτά, αναθηματικές και επιτύμβιες στήλες, επιγραφές και ψηφιδωτά. Εμβληματικό είναι για το Μουσείο το περίφημο «σφράγισμα του Ηγεμόνα» με μια μοναδική μικρογραφική  παράσταση για τη μινωική τέχνη. Συγκεκριμένα, απεικονίζεται δεσποτική ανδρική μορφή πάνω σε στέγη κτιριακού συγκροτήματος σε παραθαλάσσιο ύψωμα που θα μπορούσε να παραπέμπει στο λόφο Καστέλλι, όπου και βρέθηκε το συγκεκριμένο σφράγισμα. Εντυπωσιακό είναι και το σύνολο των πήλινων ταύρων ποικίλων διαστάσεων, που προέρχονται από υπαίθριο ιερό στην περιοχή των Τσισκιανών (4ος αι. η.Χ.-3ος οι. μ.Χ.) και αποτελούσαν αναθήματα οτο θεό Ποσειδώνα, στη λατρεία του οποίου ήταν αφιερωμένο το ιερό.

Σε τρεις μικρές αίθουσες στη βόρεια πλευρά εκτίθεται μέρος της συλλογής Κωνσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία περι­λαμβάνει ένα σημαντικό σύνολο αντικειμένων κυρίως κεραμικής, πηλοπλαστικής, λιθοτεχνίας, σφραγιδογλυφίας και κοσμηματοποιίας που χρονολογούνται από το τέλος της 4ης χιλιετίας π.Χ. ως και τον 3ο αιώνα μ.Χ.

 

Πηγή :

"Αρχαιολογικά Μουσεία και Συλλογές στην Ελλάδα" 2008 , Copyright: ΥΠΠΟ/ΔΜΕΕΠ

digital plan
espa
eu