Αργυρός στατήρας Γόρτυνας [Ν 2609]

Στοιχεία Αντικειμένου

Πηγή

Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Βιβλιογραφική Παραπομπή

Αntike Μünzen der Ιnsel Kreta die Sammlung Dr. Burkhard Traeger, Münzen aus der Welt der Antike. Auktion 136, 10. Marz 2008 in Osnabruck. Osnabruck: Numismatischer Verlag Fritz Rudolf Künker, p. 25, n.80.

Προέλευση

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Σύντομη περιγραφή

Αργυρός στατήρας. 11,09 γρ. Εμφανίζονται η Ευρώπη ημίγυμνη, καθιστή σε πλάτανο, να ανασηκώνει με το δεξί της χέρι το πέπλο της και να πιάνει με το αριστερό έναν αετό που με ανοιγμένα φτερά, κάθεται στην ποδιά της, η επιγραφή ΓΟΡΤΥΝΙ, ένας ταύρος όρθιος με κλίση προς τα αριστερά και με στροφή της κεφαλής του προς τα πίσω, μια μέλισσα και ένα βουκράνιο.

Υλικό

Άργυρος

Χρονολόγηση

280 π.Χ.
Πρώιμη Κλασική εποχή
Μέση Κλασική εποχή
270 π.Χ.

Εξαγωγή μεταδεδομένων

Περιγραφή

Αργυρός στατήρας Γόρτυνας. Στην εμπρόσθια όψη εικονίζεται η Ευρώπη κατενώπιον καθισμένη πάνω σε δέντρο. Με το δεξί χέρι ανασηκώνει το πέπλο της, ενώ με το αριστερό κρατά αετό με ανοιγμένα φτερά. Στην οπίσθια όψη απεικονίζεται ταύρος σε κατατομή, καλπάζοντας προς τα αριστερά με το κεφάλι στραμμένο με έντονη συστροφή προς τα πίσω. Πάνω από τον ταύρο αναγράφεται η λέξη ΓΟΡΤΥΝΙ, επιγραφή της εκδότριας αρχής, ενώ αριστερά του εικονίζεται βουκράνιο.
digital plan
espa
eu