Ψηφιδωτό δάπεδο [ΨΗΦΙΔΩΤΟ 3]
 image

Στοιχεία Αντικειμένου

Πηγή

Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Βιβλιογραφική Παραπομπή

Μαρκουλάκη, Στ., 1990. Ψηφιδωτά «Οικίας Διονύσου» στο Μουσείο Χανίων. Στα: Πεπραγμένα του ΣΤ΄ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, τ. Α1, Χανιά: Φιλολογικός Σύλλογος Χανίων "ο Χρυσόστομος", σελ. 462. F. Berti, Poseidon e Amymone. Un mosaico Romano di Chania. Annuario 1972-73 (50-51), 451-465

Προέλευση

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Διαστάσεις

Διαστάσεις χωρίς τα παραπληρωματικά κοσμήματα: 2,44 Χ 2,63 μ. = 6,42 m2.

Σύντομη περιγραφή

Ψηφιδωτό δάπεδο από τρικλίνιο οικίας της εποχής της ρωμαιοκρατίας. Στο κέντρο εικονίζεται διπλή μυθολογική σκηνή με συνέχεια της διήγησης. Αριστερά η νύμφη Αμυμώνη στην πηγή Λέρνη, δέχεται επίθεση Σατύρου. Δεξιά ο Ποσειδώνας που την έχει ερωτευτεί, την έχει σώσει από την επίθεση.

Υλικό

Λίθινες Ψηφίδες Διαφόρων Χρωμάτων

Χρονολόγηση

Μέσα 3ου αι. μ.Χ.
Ρωμαϊκή εποχή

Εξαγωγή μεταδεδομένων

Περιγραφή

Τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου από τρικλίνιο ιδιωτικής οικίας της ρωμαϊκής Κυδωνίας. Στο κεντρικό τμήμα της παράστασης απεικονίζεται ο μύθος της Αμυμώνης και του Ποσειδώνα, ο οποίος αναπτύσσεται σε δύο σκηνές. Στο αριστερό τμήμα η Αμυμώνη δέχεται επίθεση από Σάτυρο στην πηγή Λέρνη, ενώ στο δεξί τμήμα ο Ποσειδώνας, έχοντας διασώσει την κόρη, τη βοηθά να σηκωθεί. Σε χωριστό «έμβλημα» εικονίζεται κοκορομαχία που υπαινίσσεται την ερωτική φιλονικία μεταξύ Σατύρου και Ποσειδώνος.
digital plan
espa
eu