Ψηφιδωτό [ΨΗΦΙΔΩΤΟ 2]
 image

Στοιχεία Αντικειμένου

Πηγή

Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Βιβλιογραφική Παραπομπή

Μαρκουλάκη, Στ., 1990. Ψηφιδωτά «Οικίας Διονύσου» στο Μουσείο Χανίων. Στα: Πεπραγμένα του ΣΤ΄ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, τ. Α1, Χανιά: Φιλολογικός Σύλλογος Χανίων "ο Χρυσόστομος", σελ. 449-463.

Προέλευση

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Διαστάσεις

Μέγιστο πλάτος = 4,47 μ. Μήκος = 5,77μ. = 25,79 m2.

Σύντομη περιγραφή

Το ψηφιδωτό από το τρικλίνιο της ίδιας έπαυλης που ανασκάφηκε στο οικ. Αναστασάκη – Βαρδινογιάννη. Σε μεγάλο ορθογώνιο ο Διόνυσος εικονίζεται πάνω σε πάνθηρα, σε μικρότερο ο Διόνυσος, η Αριάδνη και ο Πάνας, σε άλλο μια γυναικεία μορφή που κρατάει τύμπανο, σε άλλα κωμικά προσωπεία που δηλώνουν τη σχέση του θεού με το θέατρο.

Υλικό

Λίθινες Ψηφίδες Διαφόρων Χρωμάτων

Χρονολόγηση

3ος αι. μ.Χ. (Β μισό)
Ρωμαϊκή εποχή

Εξαγωγή μεταδεδομένων

Περιγραφή

Τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου από τρικλίνιο ιδιωτικής, αστικής επαύλεως της ρωμαϊκής Κυδωνίας. Σε μεγάλο διάχωρο, στο αριστερό τμήμα του ψηφιδωτού δαπέδου, εικονίζεται ο Διόνυσος επάνω σε πάνθηρα, ακολουθούμενος από έναν Σάτυρο. Στο δεξί τμήμα του δαπέδου διαμορφώνονται μικρότερα διάχωρα, τα οποία κοσμούνται με κωμικά προσωπεία, ενώ κάτω δεξιά εικονίζεται ο μύθος της ανεύρεσης της Αριάδνης στη Νάξο από τον Διόνυσο με τον Πάνα να εικονίζεται αριστερά. Στο πλαίσιο του μεγάλου διαχώρου έχει διασωθεί τμήμα της υπογραφής του καλλιτέχνη, η οποία αναγράφει [ο δείνα Αντιοχεύς των προς Δάφνης εποίει].
digital plan
espa
eu