Ψηφιδωτό δάπεδο [ΨΗΦΙΔΩΤΟ 1]
 image

Στοιχεία Αντικειμένου

Πηγή

Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Προέλευση

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Διαστάσεις

Διαστάσεις 4,90 μ. Χ 5,05 μ. = 24,75 m2

Σύντομη περιγραφή

Ψηφιδωτό δάπεδο που κοσμούσε τον οίκο, (αίθουσα υποδοχής) του οικοδεσπότη πολυτελούς αστικής έπαυλης της Κυδωνίας. Στο κέντρο εικονίζεται ο μύθος της ανακάλυψης της Αριάδνης από το Διόνυσο στη Νάξο, όπου την εγκατέλειψε ο Θησέας. Στις πλευρές παρουσιάζονται σκηνές από τις κωμωδίες του Μενάνδρου, καθώς και προσωποποιήσεις εποχών.

Υλικό

Λίθινες Ψηφίδες Διαφόρων Χρωμάτων

Χρονολόγηση

3ος αι. μ.Χ. (Β μισό)
Ρωμαϊκή εποχή

Βιβλιογραφική Παραπομπή

Μαρκουλάκη, Στ., 1990. Ψηφιδωτά «Οικίας Διονύσου» στο Μουσείο Χανίων. Στα: Πεπραγμένα του ΣΤ΄ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, τ. Α1, Χανιά: Φιλολογικός Σύλλογος Χανίων "ο Χρυσόστομος", σελ. 449-463.

Εξαγωγή μεταδεδομένων

Περιγραφή

Τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου από ιδιωτική, αστική έπαυλη της ρωμαϊκής Κυδωνίας. Στο κεντρικό τμήμα του δαπέδου, εντός οκταγωνικού πλαισίου, απεικονίζεται ο μύθος της ανεύρεσης της Αριάδνης από το Διόνυσο, ο οποίος πλαισιώνεται από ένα Παποσειληνό και έναν Σάτυρο. Στα ορθογώνια διάχωρα, περιμετρικά της κεντρικής παράστασης, παρουσιάζονται σκηνές από κωμωδίες του Μενάνδρου, ενώ στα ενδιάμεσα διάχωρα παρατηρούνται μετάλλια με προσωποποιήσεις των εποχών του έτους. Πρόκειται για εντυπωσιακής τέχνης ψηφιδωτό δάπεδο, που κοσμούσε αίθουσα υποδοχής.
digital plan
espa
eu