Ειδώλιο [Π 6071]

Στοιχεία Αντικειμένου

Πηγή

Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Σύντομη περιγραφή

Πόλη Χανίων ,Κεφαλή ειδωλίου γυναικείας μορφής με στεφάνι κισσού και μέρος από τον κορμό, Διατηρεί κατάλοιπα χρώματος, ταφικός θάλαμος, Τέλη 4ου αι. π.Χ. ,Υ= 13 εκ. Πλ. = 7 εκ.

Υλικό

Πηλός
Επίχρυσο

Βιβλιογραφική Παραπομπή

Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων
Niniou – Kindeli, V., 2001. In: Karetsou, A., Andreadaki – Vlazaki, M. & N. Papadakis (scientific eds.) Crete – Egypt, Three Thousand years of cultural links. Catalogue. Herakleion – Cairo: Hellenic Ministry of Culture - Directorate of Prehistoric and Classical Antiquities - XXIII, XXIV, XXV Ephorates of Prehistoric and Classical Antiquities, p. 396: 461.

Χρονολόγηση

Τέλη 4ου αι. π.Χ.
Πρώιμη Ελληνιστική εποχή

Προέλευση

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Εξαγωγή μεταδεδομένων

Περιγραφή

Πήλινο ειδώλιο όρθιας γυναικείας μορφής. Διατηρείται η κεφαλή μαζί με το δεξιό βραχίονα, το αριστερό χέρι, τμήματα του χιτώνα και του ιματίου, ένα κύμβαλο και το μισό από ένα δεύτερο. Η κεφαλή είναι συμπαγής, κατασκευασμένη σε χωριστή μήτρα από το σώμα. Το πρόσωπο είναι ήρεμο, εύσαρκο, με καλογραμμένα χαρακτηριστικά: το στόμα, τα φρύδια και οι ρίζες της κόμης γύρω από το μέτωπο έχουν τονιστεί με καστανορόδινη βαφή, που σε ανοιχτότερο τόνο χρησιμοποιήθηκε και για την απόδοση της σάρκας. Με την ίδια απόχρωση έχουν αποδοθεί οι κόρες των ματιών, ενώ για την ίριδα έχει χρησιμοποιηθεί η βαθυκάστανη βαφή. Η κόμη, βαθυκάστανη και κατά τόπους καστανέρυθρη, είναι χωρισμένη στη μέση και στο ύψος του αυχένα μοιράζεται σε δύο πρόσθετους χειροποίητους πλοκάμους που καταλήγουν στους ώμους. Η κεφαλή επιστέφεται από κυλινδρικό στεφάνι, το λεγόμενο «κυλιστό στέφανο» από το οποίο εξαρτώνται τρία κυανόχρωμα φύλλα κισσού σε κάθε πλευρά. Πάνω από το μέτωπο υπάρχουν δύο σφαιρικοί πρόσθετοι επιχρυσωμένοι καρποί. Επιχρυσωμένα επίσης είναι τα μικρά σφαιρικά ενώτια το λεπτό περιδέραιο που φορά. Χρονολογείται στην πρώιμη Ελληνιστική Περίοδο (τέλος 4ου αι. π.Χ.).
digital plan
espa
eu