Τμήμα πήλινου ανάγλυφου πίνακα [Π 1201]
 image

Στοιχεία Αντικειμένου

Πηγή

Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Σύντομη περιγραφή

Χανιά, Σπήλαιο Αρκούδας Γουβερνέτου,Τμήμα πήλινου ανάγλυφου πίνακα ,Συνανήκον με το Π1198. Απεικονίζονται τα πόδια της Αρτέμιδος τοΠ_1198 , Υ= 5,5 εκ. Πλ. = 6 εκ.

Υλικό

Πηλός

Βιβλιογραφική Παραπομπή

Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων
Βλασσοπούλου Χρ. Αττικοί ανάγλυφοι πίνακες της Αρχαϊκής εποχής, Δημοσιεύματα αρ. 79, Αθήνα, 2003, σ. 129-130, αρ. 168, πίν. 53.

Προέλευση

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Διαστάσεις

Υ= 5,5 εκ. Πλ. = 6 εκ.

Χρονολόγηση

5ος αι. π.Χ.

Εξαγωγή μεταδεδομένων

Περιγραφή

Τμήμα πήλινου, ανάγλυφου πίνακα, στον οποίο εικονίζονται σκέλη γυναικείας μορφής σε κατατομή, στραμμένα προς τα αριστερά. Στο θραύσμα διακρίνεται ότι η μορφή είναι ενδεδυμένη με κοντό χιτώνα, νεβρίδα και ενδρομίδες, ενώ πίσω από αυτή διακρίνονται τα πίσω σκέλη ελαφιού. Το θραύσμα, το οποίο φέρει ίχνη λευκού επιχρίσματος, συνανήκει με το Π 1198 και προέρχεται πιθανότατα από μεγάλο ανάγλυφο πίνακα με παράσταση Απόλλωνος Κιθαρωδού και Αρτέμιδος Κυνηγέτιδος, που συνοδεύονται από σκύλο και ελάφι. Πιθανώς συνανήκει με τα θραύσματα που απεικονίζουν τον Απόλλωνα Κιθαρωδό (Π 1199) και το ζώο σε καλπασμό (Π 8908). Το έκθεμα προέρχεται από το σπήλαιο της Αρκουδιώτισσας στο Γουβερνέτο και χρονολογείται στο δεύτερο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ. Πρόκειται για έργο αττικού εργαστηρίου και αποτελεί εισηγμένο στην Κρήτη προϊόν.
digital plan
espa
eu