Τμήμα πήλινου ανάγλυφου πίνακα [Π 1199]
 image

Στοιχεία Αντικειμένου

Πηγή

Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Σύντομη περιγραφή

Χανιά,Σπήλαιο Αρκούδας Γουβερνέτου ,Τμήμα πήλινου ανάγλυφου πίνακα. Σώζει το άνω τμήμα του κορμού και το κεφάλι Απόλλωνα κιθαρωδού, Υ= 11 εκ. Πλ. = 7,3 εκ. 5ος αι. π.Χ. Αυστηρός ρυθμός

Υλικό

Πηλός

Βιβλιογραφική Παραπομπή

Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων
Βλασσοπούλου Χρ. Αττικοί ανάγλυφοι πίνακες της Αρχαϊκής εποχής, Δημοσιεύματα αρ. 79, Αθήνα, 2003, σ. 129-130, αρ. 168, πίν. 53.

Χρονολόγηση

5ος αι. π.Χ.

Προέλευση

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Διαστάσεις

Υ= 11 εκ. Πλ. = 7,3 εκ.

Εξαγωγή μεταδεδομένων

Περιγραφή

Τμήμα από πήλινο, ανάγλυφο πίνακα, αποτελούμενο από δύο συνανήκοντα και συγκολλημένα θραύσματα, στα οποία εικονίζεται ο Απόλλωνας Κιθαρωδός έως το μέσον του σώματος. Ο Απόλλωνας αποδίδεται σε κατατομή, στραμμένος προς τα δεξιά, με πέπλο και μακριά κόμη δεμένη με ταινία, ενώ με το αριστερό χέρι κρατά μεγάλη κιθάρα. Το θραύσμα, το οποίο φέρει ίχνη λευκού επιχρίσματος, προέρχεται πιθανότατα από μεγάλο ανάγλυφο πίνακα με παράσταση Απόλλωνος Κιθαρωδού και Αρτέμιδος Κυνηγέτιδος, που συνοδεύονται από σκύλο και ελάφι. Πιθανόν συνανήκει με τα θραύσματα που απεικονίζουν την Άρτεμη (Π 1198, Π 1201) και το ζώο σε καλπασμό (Π 8908). Το έκθεμα προέρχεται από το σπήλαιο της Αρκουδιώτισσας στο Γουβερνέτο και χρονολογείται στο δεύτερο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ. Πρόκειται για έργο αττικού εργαστηρίου και αποτελεί εισηγμένο στην Κρήτη προϊόν.
digital plan
espa
eu