Τμήμα πήλινου ανάγλυφου πίνακα [Π 1198]
 image

Στοιχεία Αντικειμένου

Πηγή

Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Σύντομη περιγραφή

Χανιά ,Σπήλαιο Αρκούδας, Γουβερνέτου ,Τμήμα πήλινου ανάγλυφου πίνακα. Σώζει το άνω τμήμα του κορμού και το κεφάλι Αρτέμιδος, Υ= 8 εκ. Πλ. = 7 εκ., 5ος αι. π.Χ. Αυστηρός ρυθμός, 5ος αι. π.Χ.

Υλικό

Πηλός

Βιβλιογραφική Παραπομπή

Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων
Βλασσοπούλου Χρ. Αττικοί ανάγλυφοι πίνακες της Αρχαϊκής εποχής, Δημοσιεύματα αρ. 79, Αθήνα, 2003, σ. 129-130, αρ. 168, πίν. 53.

Χρονολόγηση

5ος αι. π.Χ.

Προέλευση

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Διαστάσεις

Τμήμα πήλινου ανάγλυφου πίνακα.

Εξαγωγή μεταδεδομένων

Περιγραφή

Τμήμα από πήλινο ανάγλυφο πίνακα, στον οποίο εικονίζεται η Άρτεμις σε κατατομή, στραμμένη προς τα αριστερά. Είναι ενδεδυμένη με κοντό χιτώνα, ενώ στη ράχη της είναι αναρτημένη η φαρέτρα. Η κόμμωση αποδίδεται με μαλλιά διευθετημένα σε κεκρύφαλο, που αφήνει ελεύθερους τους βόστρυχους του μετώπου και του κροτάφου. Το θραύσμα, το οποίο συνανήκει με το Π 1201, φέρει ίχνη λευκού επιχρίσματος και προέρχεται πιθανότατα από μεγάλο ανάγλυφο πίνακα με παράσταση Απόλλωνος Κιθαρωδού και Αρτέμιδος Κυνηγέτιδος, που συνοδεύονται από σκύλο και ελάφι. Πιθανώς συνανήκει με τα θραύσματα που απεικονίζουν τον Απόλλωνα Κιθαρωδό (Π 1199) και το ζώο σε καλπασμό (Π 8908). Το έκθεμα προέρχεται από το σπήλαιο της Αρκουδιώτισσας στο Γουβερνέτο και χρονολογείται στο δεύτερο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ. Πρόκειται για έργο αττικού εργαστηρίου και αποτελεί εισηγμένο στην Κρήτη προϊόν.
digital plan
espa
eu