Περιγραφή διαδρομής

Αφετηρία: Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Διεύθυνση:Χάληδων 28, Χανιά, Χανιά
Χρόνος Περιήγησης:90'
Κόστος Περιήγησης:Κόστος Περιήγησης: Ολόκληρο: €2 και Μειωμένο: €1
Ενιαίο Εισιτήριο: Ολόκληρο: €3 και Μειωμένο: €2. Περιλαμβάνει την είσοδο για το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων και τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων
Ημέρες Ελευθέρας Εισόδου:
- 27 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα Τουρισμού
- Οι Κυριακές κατά το διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου

Ώρες Λειτουργίας: 08:30-15:00. Το αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων παραμένει κλειστό κάθε Δευτέρα.
Ημέρες Αργίας:
- 1 Ιανουαρίου: Κλειστό
- Θεοφάνεια: 8:30-15:00
- Καθαρά Δευτέρα: 8:30-15:00
- 25 Μαρτίου: Κλειστό
- Μ. Παρασκευή: Κλειστό έως 12:00
- Μ. Σάββατο: 8:30-15:00
- 1 Μαΐου: Κλειστό
- Κυριακή του Πάσχα: Κλειστό
- Δευτέρα του Πάσχα: 8:30-15:00
- Αγίου Πνεύματος: 8:30-15:00
- 15 Αυγούστου: 8:30-15:00
- 28 Οκτωβρίου: 8:30-15:00
- Χριστούγεννα, 25 Δεκεμβρίου: Κλειστό
- 26 Δεκεμβρίου: Κλειστό

Link: Μεταβείτε στο link

Η έκθεση χωρίζεται κατά πλάτος σε δύο μεγάλες ενότητες: Στο ανατολικό τμήμα εκτίθενται ευρήματα της ύστερης νεολιθικής εποχής και της χαλκοκρατίας (μινωικοί χρόνοι) και στο δυτικό τμήμα εκτίθενται αρχαιότητες της εποχής του σιδήρου (ιστορικοί χρόνοι). Εντυπωσιάζουν τα πήλινα αγγεία από το νησί της Γαύδου και κυρίως τα χειροποίητα της χαλκολιθικής περιόδου (ρυθμός Παρτίρων, 3500 π.Χ.). Αμέσως παρακάτω εκτίθενται ευρήματα από τα σπήλαια «Πλατυβόλας» στη Σκουραχλάδα Κεραμειών και Μαμελούκου στα Περιβόλια Κυδωνίας της ύστερης νεολιθικής (3500-2900 π.Χ.) έως την υστερομινωική εποχή (-1200 π.Χ.). Στο λόφο Καστέλι Χανίων τοποθετείται η μινωική Κυδωνία. Οι έρευνες για τον εντοπισμό της έχουν δώσει πλήθος αντικειμένων, από τα οποία ξεχωρίζει το αρχείο των πινακίδων της Γραμμικής Α και Β γραφής. Το σφράγισμα ΚΗ 1563 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της μινωικής αρχαιολογίας, ως προς το θέμα της παράστασής του. Στην υστερομινωική ΙΙΙ περίοδο (1400-1100 π.Χ.) αναπτύχθηκε στην Κυδωνία σημαντικό κεραμικό εργαστήριο που εφοδίαζε τις αγορές με εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, αντιπροσωπευτικά δείγματα των οποίων έχουν εντοπιστεί όχι μόνο στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο και τη Σαρδηνία. Οι λάρνακες του Μουσείου προέρχονται κυρίως από το ΥΜ ΙΙΙ Α/Β (1400-1200 π.Χ.) νεκροταφείο στους Αρμένους Ρεθύμνης. Τα πιο εντυπωσιακά ταφικά μνημεία στο νομό είναι οι τρεις μεμονωμένοι θολωτοί τάφοι στο Μάλεμε, το Στύλο και τη Φυλακή, οι οποίοι βρέθηκαν συλημένοι, εκτός από τον τελευταίο που έδωσε ωραία οστέινα πλακίδια και κοσμήματα.

Στα τέλη της 2ης χιλιετίας π.Χ. αρχίζει η εποχή του Σιδήρου. Η γεωμετρική περίοδος (1000-700 π.Χ.) μας είναι γνωστή από τις ανασκαφές σε νεκροταφεία (Πελεκαπίνα Χανίων, Μόδι Κυδωνίας, Γαβαλομούρι, Βούβες, Άστρικας και Καβούσι Κισάμου) με πλήθος πήλινων αγγείων και σιδερένια όπλα και κοσμήματα. Από την αρχαϊκή περίοδο (7ος-6ος αι. π.Χ.) σημαντικότατο είναι το τμήμα ζωφόρου των αρχών του 7ου αι. π.Χ. από την πόλη των Χανίων. Σημαντικά είναι τα μνημεία και τα ευρήματα της κλασικής και της ελληνιστικής περιόδου που έχουν έρθει στο φως από τις πόλεις Κυδωνία, Απτέρα, Φαλάσαρνα και Πολυρρήνια. Στο μέσον του εκθεσιακού χώρου εντυπωσιάζει η προθήκη με μεγάλο αριθμό ειδωλίων ταύρων από το υπαίθριο ιερό των Τσισκιανών, όπου λατρευόταν ο Ποσειδώνας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα γλυπτά από το Ασκληπιείο της Λισού, καθώς και δείγματα της κοροπλαστικής από την ελληνιστική Κυδωνία. Με την έναρξη της ρωμαιοκρατίας το 67 π.Χ. άρχισε νέα περίοδος άνθησης σε όλες τις πόλεις του νομού, ενώ συγχρόνως ιδρύθηκαν και νέες (Κίσαμος). Κατά το 2ο και τον 3ο αι. μ.Χ. ανθεί η τέχνη του ψηφιδωτού. Τα ψηφιδωτά δάπεδα της έκθεσης προέρχονται από την πόλη των Χανίων (ρωμαϊκή Κυδωνία), όμως η πόλη που μας έχει δώσει τα περισσότερα ψηφιδωτά δάπεδα με διονυσιακά θέματα είναι η Κίσαμος. Ξεχωριστή θέση πλέον στο Μουσείο κατέχουν δύο νέες προθήκες, η πρώτη με την εντυπωσιακή συλλογή κρητικών νομισμάτων από 23 διαφορετικά νομισματοκοπεία και η δεύτερη με αντιπροσωπευτικά δείγματα νομισμάτων από άλλες ελληνικές πόλεις, όπως και από την περίοδο της ρωμαιοκρατίας.

Η πλούσια και εντυπωσιακή Συλλογή Κωσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη δωρήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων το έτος 2000. Τα εκθέματα αποτελούν το 1/3 της Συλλογής και τα περισσότερα έχουν κρητική προέλευση. Η παρουσίαση ακολουθεί χρονολογική σειρά (τέλη 4ης χιλιετίας π.Χ.-3ος αι. μ.Χ.) με τις εξής κατηγορίες: μινωική κεραμική, πηλοπλαστική, λιθοτεχνία, κοσμήματα, σφραγιδογλυφία, μεταλλοτεχνία, και varia (ποικίλα αντικείμενα από διάφορες περιοχές). Ανάμεσα στα πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα, ξεχωρίζουν: ομάδα μινωικών σφραγίδων με το μοναδικό σφραγιδόλιθο που εικονίζει μινώταυρο (1350 π.Χ.), μινωική χάλκινη ομφαλωτή φιάλη του 16ου αι. π.Χ. με επιγραφή στη Γραμμική Α γραφή, μινωικό χάλκινο εγχειρίδιο με περίτεχνη χρυσή λαβή των αρχών της 2ης χιλιετίας π.Χ., πρωτομινωικό πήλινο πτηνόμορφο αγγείο της 3ης χιλιετίας π.Χ., πρωτογεωμετρικός πήλινος πτηνόμορφος ασκός του 10ου αι. π.Χ., πήλινα σανιδόμορφα βοιωτικά ειδώλια του 7ου αι. π.Χ., χρυσό διάδημα με κεφαλή Μέδουσας του 1ου-2ου αι. μ.Χ. και οι δύο υπερμεγέθεις κρητικοί ανάγλυφοι πίθοι «δαιδαλικής» τέχνης (7ος αι. π.Χ.).

map

Τερματισμός: Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου

Διεύθυνση:Πλατεία Στρατηγού Τζανακάκη, Τ.Κ. 73400, Κίσαμος
Χρόνος Περιήγησης:90'
Κόστος Περιήγησης:Κόστος Περιήγησης: Ολόκληρο: €2 και Μειωμένο: €1
Περιλαμβάνει την είσοδο για το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων και τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων
Ημέρες Ελευθέρας Εισόδου:
27 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα Τουρισμού
- Οι Κυριακές κατά το διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου

Link: Μεταβείτε στο link

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου στεγάζεται σε ένα ενετοτουρκικό μνημείο γνωστό ως «Διοικητήριο». Η έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου είναι χωρισμένη σε ενότητες με βάση χρονολογικά και τοπικά κριτήρια και είναι κατανεμημένη στο ισόγειο και τον όροφο του κτιρίου. Στην πρώτη αίθουσα του ισόγειου κτηρίου παρατίθεται ένας γενικός χρονολογικός πίνακας και ένας χάρτης με τις αρχαιολογικές θέσεις της περιοχής που παρουσιάζονται μέσα από τα εκθέματα, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί η παρουσίαση της μινωικής εποχής με ευρήματα από τις ανασκαφές στα Νοπήγεια, πρώην κοινότητας Δραπανιά.

Στην 2η αίθουσα παρουσιάζονται εκθέματα της γεωμετρικής εποχής και η ιστορική εξέλιξη των σημαντικότερων πόλεων-κρατών της δυτικής Κρήτης, της Πολυρρήνιας και της Φαλάσαρνας, οι οποίες ήκμασαν στους ελληνιστικούς χρόνους, η πρώτη ως χερσαία και η δεύτερη ως ναυτική δύναμη.

Τέλος, στην 3η αίθουσα εκτίθενται ευρήματα των ελληνιστικών χρόνων, από μη αυτόνομες πόλεις και οικισμούς της ευρύτερης περιοχής. Χαρακτηριστικά είναι τα δείγματα της κεραμικής παραγωγής της δυτικής πλευράς της Κρήτης όπως οι μεγάλοι αμφορείς με μαύρο γάνωμα και επίθετα ανάγλυφα εμβλήματα κατασκευασμένα με μήτρες. Στην ίδια αίθουσα εκτίθενται ελληνιστικές επιγραφές και το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής γλυπτών της περιοχής της Κισάμου, έργα, ως επί το πλείστον, της ρωμαιοκρατίας. Ο επισκέπτης μπορεί να δει στη θέση του μέρος της ανασκαφής ρωμαϊκού λουτρού που διατηρείται στο ισόγειο του ενετικού κτιρίου.

Ολόκληρος ο όροφος είναι αφιερωμένος στην πόλη της Κισάμου, η οποία γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση στους ρωμαϊκούς αυτοκρατορικούς χρόνους, λόγω της θέσης της ως λιμάνι στο σταυροδρόμι των θαλάσσιων δρόμων της εποχής. Η έκθεση του 1ου ορόφου αρχίζει με πληροφοριακό υλικό, ενώ στη συνέχεια παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά δείγματα τοιχογραφιών και τραπεζοφόρα με ανάγλυφη και γλυπτή διακόσμηση.

Η μεγαλύτερη αίθουσα του Μουσείου (αίθουσα 4) είναι αφιερωμένη στην παρουσίαση των αστικών επαύλεων της ελληνορωμαϊκής Κισάμου και εκτίθενται ψηφιδωτά δάπεδα με ενδιαφέρουσες εικονογραφικές παραστάσεις, ένα δείγμα opus sectile (μαρμαροθέτημα σε δάπεδο), ένα ηλιακό ρολόι και γλυπτά.

Η έκθεση της αίθουσας 5, εστιάζεται στην οικονομία της πόλης μέσα από τη νομισματική κυκλοφορία και τους κρυμμένους θησαυρούς (προθήκη ειδικών συνθηκών) αλλά και τις εμπορικές σχέσεις της με βάση τους αμφορείς, ντόπιους και εισηγμένους, με ανάλογο εποπτικό υλικό.

Στην αίθουσα 6 παρουσιάζεται η καθημερινή ζωή με αγγεία οικιακής χρήσης και αντικείμενα, στην πλειονότητα τους από ευτελή υλικά, πηλό, μέταλλο ή οστό, καθώς και η βιοτεχνική παραγωγή μέσα από ανεσκαμμένα κεραμικά αλλά και μεταλλευτικά εργαστήρια. Σε προθήκη ειδικών συνθηκών εκτίθενται μετάλλινα αντικείμενα από το στρώμα καταστροφής, ενώ στη συνέχεια δίνεται μια εικόνα της βιβλικής καταστροφής της πόλης από το σεισμό του 365 μ.Χ. που σηματοδοτεί και το τέλος της ακμής της.

Η τελευταία εκθεσιακή ενότητα (αίθουσα 7) είναι αφιερωμένη στον κόσμο του θανάτου. Από την πρώιμη ιστορική περίοδο της Κισάμου μια γυναικεία ταφή με πολλά κτερίσματα του 4ου αι. π.Χ. καταλαμβάνει μια ολόκληρη προθήκη. Στη ρωμαιοκρατία ανήκει το μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων ταφικών κτερισμάτων. Ωστόσο η έκθεση περιλαμβάνει και τη μεταβατική εποχή της ύστερης αρχαιότητας, δηλαδή της παλαιοχριστιανικής εποχής. Έτσι ο επισκέπτης μπορεί να δει κτερίσματα παλαιοχριστιανικών τάφων ως επιβίωση των αρχαίων ταφικών εθίμων και επιτύμβιες χριστιανικές επιγραφές που αποδεικνύουν την κρατούσα πλέον νέα θρησκεία μετά το σεισμό και κυρίως από τις αρχές του 5ου αι. μ.Χ. και εξής. Προθήκη ειδικών συνθηκών περιλαμβάνει όλα τα κοσμήματα από πολύτιμα και ημιπολύτιμα υλικά.

Το σύνολο της έκθεσης του Μουσείου περιλαμβάνει αρκετό πληροφοριακό και εποπτικό υλικό. Για την πληρέστερη ενημέρωση και την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των επισκεπτών υπάρχει στη διάθεσή τους μια ηλεκτρονική παρουσίαση με έρευνα και τεκμηρίωση γύρω από τον πλέον καταστροφικό σεισμό της αρχαιότητας, το 365 μ.Χ., που έπληξε διαφορετικά σημεία της μεσογειακής λεκάνης και την Κρήτη και ισοπέδωσε την Κίσαμο.

map

llk 43

digital plan
espa
eu