«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2017»

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», διοργανώνει:
1) το Σάββατο, 27 Μαΐου 2017 -σε συνεργασία με το Δήμο Σφακίων- εκδρομή που περιλαμβάνει τη διέλευση του φαραγγιού της Ίμβρου, και ξεναγήσεις στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου (Κομητάδες Σφακίων) και στο φρούριο Φραγκοκάστελλο.
Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από την αρχαιολόγο της Εφορείας,      κα.Αναστασία Αποστολάκη.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν
Η εκκίνηση από τα Χανιά θα πραγματοποιηθεί έξω από τη Δημοτική Αγορά στις 09:00, και η επιστροφή υπολογίζεται περίπου στις 18:00
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων τα 50 άτομα
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής έως και την Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017, στο τηλέφωνο 2821053033
2) την Κυριακή, 28 Μαΐου 2017 -σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων- περιήγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο της Απτέρας από τους αρχαιολόγους της Εφορείας, κκ.Αικατερίνη Τζανακάκη και Μιχαήλ Μιλιδάκη. 
Η συμμετοχή είναι δωρεάν
Η εκκίνηση από τα Χανιά θα πραγματοποιηθεί έξω από το Δημαρχείο της πόλης, στις 10:30
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων τα 100 άτομα
Δηλώσεις συμμετοχής στο Δήμο Χανίων, στα τηλέφωνα 2821341665 & 2821041666

 

 

Το Αρχαίο Θέατρο της Απτέρας 'ζωντανεύει'

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων «ζωντάνεψε» το θέατρο της αρχαίας Απτέρας στο πλαίσιο ενός πολύπλευρου εκπαιδευτικού προγράμματος που σχεδίασε και υλοποίησε πιλοτικά σε συνεργασία με τη Μονάδα Συμβουλευτικής Χανίων ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, το 7ο Γυμνάσιο και την Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης. Η ομάδα που εργάστηκε πάνω στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελείται από τους αρχαιολόγους Μιλιδάκη Μιχάλη και Τσίγκου Αγγελική, και από τη διοικητικό Κορακάκη Δήμητρα.
Όπως δήλωσε η Προϊσταμένη της Εφ.Α. Χανίων, κ. Ελένη Παπαδοπούλου, «η εκπαιδευτική αυτή δράση περιλαμβάνει δυο προγράμματα, που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για ομάδες μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου και ενηλίκων, και αφορούν στο αρχαίο θέατρο με τίτλο «Ας γνωρίσουμε το αρχαίο θέατρο ανεβάζοντας μια παράσταση». Με εργαλεία τον καθοδηγούμενο διάλογο, τις ερωταποκρίσεις, την παρατηρητικότητα, την περιγραφή και το παιχνίδι, οι ομάδες παιδιών και ενηλίκων που συμμετείχαν σε κάθε δράση του προγράμματος, ήρθαν σε επαφή βιωματικά και διαδραστικά με το αρχαίο θέατρο. Γνώρισαν πως γεννήθηκε ως οικοδόμημα και ως δραματική πράξη, εμβάθυναν στη θεματολογία και τη λειτουργία του, στις θεατρικές συμβάσεις και τα σκηνοθετικά τεχνάσματα της αρχαιότητας και επέκτειναν συζητώντας θέματα σύγχρονου προβληματισμού. Σε δεύτερη φάση κλήθηκαν να δραματοποιήσουν μέσα στην ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου της Απτέρας». 
Ειδικότερα, με εμψυχωτές υπαλλήλους της Εφορείας Αρχαιοτήτων και με την καθοδήγηση των υπεύθυνων της Συμβουλευτικής Μονάδας Χανίων, τα μέλη του ΚΕΘΕΑ, την Κυριακή 30 Απριλίου συγκεντρώθηκαν στο θέατρο της αρχαίας Απτέρας και απέδωσαν μεταξύ τους αποσπάσματα από αρχαία και σύγχρονα θεατρικά και λογοτεχνικά έργα. Όλοι, ως μία ομάδα, εκφράστηκαν και κινήθηκαν στην ορχήστρα του μνημείου. Ο λόγος του Σοφοκλή, του Ελύτη, του Σαίξπηρ, του Καβάφη κ.αλ., αντήχησε στο κοίλο του αρχαίου θεάτρου αναβιώνοντάς το, οδηγώντας παράλληλα όλους σε μια ενδοσκοπική «κάθαρση» μέσω της ερμηνείας και της συμμετοχής. Το μέρος αυτό του προγράμματος στήριξε ως προς την ερμηνεία και τη δραματοποίηση, από την πλευρά του ΚΕΘΕΑ, η θεατρολόγος κ. Στέλλα Σκορδαρά. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία κρίθηκε στο σύνολό της εξαιρετικά επωφελής λόγω της θετικής ανταπόκρισης όλων στις απαιτήσεις του προγράμματος αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η πολιτιστική κληρονομιά διεισδύει δημιουργικά σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής. Όπως δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Συμβουλευτικής Χανίων ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ κ. Γιώργος Γαβριλάκης «Δεν ξέρουμε ποιοι είμαστε ούτε που πηγαίνουμε αν δεν ξέρουμε από πού προερχόμαστε. Κάτω από αυτή τη λογική επιχειρήσαμε, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, τη συγκεκριμένη δράση η οποία εξελίχθηκε σε μοναδική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες (μέλη, εθελοντές και προσωπικό). Το δέος του αρχαιολογικού χώρου της Απτέρας με την ιστορία που κουβαλάει σε συνδυασμό με θεατρικά και λογοτεχνικά κείμενα και την καθοδήγηση της κ. Στέλλας Σκορδαρά δημιούργησαν ένα αίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης στους συμμετέχοντες. Το ΚΕΘΕΑ εκφράζει τις ευχαριστίες του τόσο στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων όσο και στην κ. Στέλλα Σκορδαρά για την άψογη συνεργασία και ευελπιστεί σε συνέχεια τέτοιων τελεσφόρων πρωτοβουλιών».
Επιπλέον, την Τρίτη 9 Μαΐου, οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου παρακολούθησαν από το κοίλο του θεάτρου την ομάδα του σχολείου τους, που ολοκλήρωσε τη συμμετοχή της στη δράση ερμηνεύοντας ένα απόσπασμα από την τραγωδία “Ελένη”, του Ευριπίδη. Στη συνέχεια, η θεατρική τους ομάδα του ίδιου σχολείου παρουσίασε τα χορικά άσματα από τις “Εκκλησιάζουσες” του Αριστοφάνη. Η όλη δράση εντάχθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της εβδομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα στις εκδηλώσεις της καμπάνιας «Ταξίδι στον Πολιτισμό» της Περιφέρειας Κρήτης, με στόχο την ενημέρωση για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης στον Τομέα του Πολιτισμού. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων συμμετείχε μέσω του έργου της αποκατάστασης του θεάτρου της αρχαίας Απτέρας.
Η Δ/ντρια του 7ου Γυμνάσιου, κ. Αναστασία Μαλούκου επεσήμανε ότι «Το σχολείο μας “συνάντησε” την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων μέσα από την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων για τη μελέτη της τοπικής ιστορίας και των αρχαιολογικών χώρων (των λατρευτικών μνημείων της Παλιάς Πόλης κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, του αρχαιολογικού χώρου της Λισού κατά  τη φετινή χρονιά).
Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής προέκυψε η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για το δράμα και το αρχαίο θέατρο της Απτέρας. Κορύφωση αυτής της συνεργασίας είναι η εκδήλωση – γιορτή που έγινε, η οποία ήταν πράγματι ένα “ταξίδι στον πολιτισμό”. Η ξενάγηση των μαθητών στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας από τους αρχαιολόγους κ. Μιλιδάκη και κ. Τσίγκου υπήρξε μοναδική εμπειρία για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οι μαθητές μας γνώρισαν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας, άκουσαν την ιστορία του, απόλαυσαν “τ’ αρχαία σημάδια μέσα στο τοπίο τους”, όπως έγραψε και ο Σεφέρης.
Αυτή η εκπληκτική δύναμη που έχει το τοπίο μετουσιώθηκε σε δύναμη ψυχής και έκφρασης, όταν οι ομάδες των μαθητών μας δραματοποίησαν απόσπασμα από την “Ελένη” του Ευριπίδη και παρουσίασαν τα χορικά από τις “Εκκλησιάζουσες” του Αριστοφάνη, στο υποβλητικό αρχαίο θέατρο της Απτέρας.
Η βιωματική γνώση υπήρξε πάντα ο κινητήριος μοχλός της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ευχαριστούμε την Εφορεία Αρχαιοτήτων για την εμπειρία που πρόσφερε στους μαθητές μας, για την επιστημονική καθοδήγηση και συμπαράσταση στο έργο μας. Μέσα από τέτοιες δράσεις προωθούμε τον “διάλογο” με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τον μετατρέπουμε σε “ζώσα” δύναμη που προσφέρει αξίες και πρότυπα ζωής για τους νέους.  Οι νέοι μας, εξάλλου, είναι αυτοί που θα κληθούν ως αυριανοί πολίτες και ως αυριανοί επιστήμονες, να προστατεύσουν, να μελετήσουν και να αναδείξουν τα μνημεία και την ιστορία του τόπου τους». 
Τέλος, η κ. Παπαδοπούλου υπογράμμισε τη σημαντικότητα του έργου της αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου και τόνισε ότι «η Εφ.Α. Χανίων δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει καλύτερη συμμετοχή στις παραπάνω εκδηλώσεις. Και τα δυο προγράμματα αποδεικνύουν εύγλωττα τη δυναμική του Υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνο στην προστασία και ανάδειξη των μνημείων αλλά και στη διαχείριση και ένταξη τους στη ζωή του τόπου μας, μέσω εύστοχων δράσεων με εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Η Εφ.Α. Χανίων θα συνεχίσει την επιτυχή συνεργασία της με τη Μονάδα Συμβουλευτικής Χανίων ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, και θα προσκαλέσει την επόμενη χρονιά τις σχολικές μονάδες του Νομού μας να γνωρίσουν το αρχαίο θέατρο της Απτέρας, συμμετέχοντας στη συγκεκριμένη δράση που θα προσφερθεί σε ευρύτερο και πιο οργανωμένο πλαίσιο».

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων «ζωντάνεψε» το θέατρο της αρχαίας Απτέρας στο πλαίσιο ενός πολύπλευρου εκπαιδευτικού προγράμματος που σχεδίασε και υλοποίησε πιλοτικά σε συνεργασία με τη Μονάδα Συμβουλευτικής Χανίων ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, το 7ο Γυμνάσιο και την Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης. Η ομάδα που εργάστηκε πάνω στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελείται από τους αρχαιολόγους Μιλιδάκη Μιχάλη και Τσίγκου Αγγελική, και από τη διοικητικό Κορακάκη Δήμητρα.

Όπως δήλωσε η Προϊσταμένη της Εφ.Α. Χανίων, κ. Ελένη Παπαδοπούλου, «η εκπαιδευτική αυτή δράση περιλαμβάνει δυο προγράμματα, που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για ομάδες μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου και ενηλίκων, και αφορούν στο αρχαίο θέατρο με τίτλο «Ας γνωρίσουμε το αρχαίο θέατρο ανεβάζοντας μια παράσταση». Με εργαλεία τον καθοδηγούμενο διάλογο, τις ερωταποκρίσεις, την παρατηρητικότητα, την περιγραφή και το παιχνίδι, οι ομάδες παιδιών και ενηλίκων που συμμετείχαν σε κάθε δράση του προγράμματος, ήρθαν σε επαφή βιωματικά και διαδραστικά με το αρχαίο θέατρο. Γνώρισαν πως γεννήθηκε ως οικοδόμημα και ως δραματική πράξη, εμβάθυναν στη θεματολογία και τη λειτουργία του, στις θεατρικές συμβάσεις και τα σκηνοθετικά τεχνάσματα της αρχαιότητας και επέκτειναν συζητώντας θέματα σύγχρονου προβληματισμού. Σε δεύτερη φάση κλήθηκαν να δραματοποιήσουν μέσα στην ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου της Απτέρας»

Ειδικότερα, με εμψυχωτές υπαλλήλους της Εφορείας Αρχαιοτήτων και με την καθοδήγηση των υπεύθυνων της Συμβουλευτικής Μονάδας Χανίων, τα μέλη του ΚΕΘΕΑ, την Κυριακή 30 Απριλίου συγκεντρώθηκαν στο θέατρο της αρχαίας Απτέρας και απέδωσαν μεταξύ τους αποσπάσματα από αρχαία και σύγχρονα θεατρικά και λογοτεχνικά έργα. Όλοι, ως μία ομάδα, εκφράστηκαν και κινήθηκαν στην ορχήστρα του μνημείου. Ο λόγος του Σοφοκλή, του Ελύτη, του Σαίξπηρ, του Καβάφη κ.αλ., αντήχησε στο κοίλο του αρχαίου θεάτρου αναβιώνοντάς το, οδηγώντας παράλληλα όλους σε μια ενδοσκοπική «κάθαρση» μέσω της ερμηνείας και της συμμετοχής. Το μέρος αυτό του προγράμματος στήριξε ως προς την ερμηνεία και τη δραματοποίηση, από την πλευρά του ΚΕΘΕΑ, η θεατρολόγος κ. Στέλλα Σκορδαρά. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία κρίθηκε στο σύνολό της εξαιρετικά επωφελής λόγω της θετικής ανταπόκρισης όλων στις απαιτήσεις του προγράμματος αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η πολιτιστική κληρονομιά διεισδύει δημιουργικά σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής. Όπως δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Συμβουλευτικής Χανίων ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ κ. Γιώργος Γαβριλάκης «Δεν ξέρουμε ποιοι είμαστε ούτε που πηγαίνουμε αν δεν ξέρουμε από πού προερχόμαστε. Κάτω από αυτή τη λογική επιχειρήσαμε, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, τη συγκεκριμένη δράση η οποία εξελίχθηκε σε μοναδική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες (μέλη, εθελοντές και προσωπικό). Το δέος του αρχαιολογικού χώρου της Απτέρας με την ιστορία που κουβαλάει σε συνδυασμό με θεατρικά και λογοτεχνικά κείμενα και την καθοδήγηση της κ. Στέλλας Σκορδαρά δημιούργησαν ένα αίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης στους συμμετέχοντες. Το ΚΕΘΕΑ εκφράζει τις ευχαριστίες του τόσο στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων όσο και στην κ. Στέλλα Σκορδαρά για την άψογη συνεργασία και ευελπιστεί σε συνέχεια τέτοιων τελεσφόρων πρωτοβουλιών».

Επιπλέον, την Τρίτη 9 Μαΐου, οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου παρακολούθησαν από το κοίλο του θεάτρου την ομάδα του σχολείου τους, που ολοκλήρωσε τη συμμετοχή της στη δράση ερμηνεύοντας ένα απόσπασμα από την τραγωδία “Ελένη”, του Ευριπίδη. Στη συνέχεια, η θεατρική τους ομάδα του ίδιου σχολείου παρουσίασε τα χορικά άσματα από τις “Εκκλησιάζουσες” του Αριστοφάνη. Η όλη δράση εντάχθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της εβδομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα στις εκδηλώσεις της καμπάνιας «Ταξίδι στον Πολιτισμό» της Περιφέρειας Κρήτης, με στόχο την ενημέρωση για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης στον Τομέα του Πολιτισμού. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων συμμετείχε μέσω του έργου της αποκατάστασης του θεάτρου της αρχαίας Απτέρας.

Η Δ/ντρια του 7ου Γυμνάσιου, κ. Αναστασία Μαλούκου επεσήμανε ότι «Το σχολείο μας “συνάντησε” την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων μέσα από την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων για τη μελέτη της τοπικής ιστορίας και των αρχαιολογικών χώρων (των λατρευτικών μνημείων της Παλιάς Πόλης κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, του αρχαιολογικού χώρου της Λισού κατά  τη φετινή χρονιά).

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής προέκυψε η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για το δράμα και το αρχαίο θέατρο της Απτέρας. Κορύφωση αυτής της συνεργασίας είναι η εκδήλωση – γιορτή που έγινε, η οποία ήταν πράγματι ένα “ταξίδι στον πολιτισμό”. Η ξενάγηση των μαθητών στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας από τους αρχαιολόγους κ. Μιλιδάκη και κ. Τσίγκου υπήρξε μοναδική εμπειρία για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οι μαθητές μας γνώρισαν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας, άκουσαν την ιστορία του, απόλαυσαν “τ’ αρχαία σημάδια μέσα στο τοπίο τους”, όπως έγραψε και ο Σεφέρης.

Αυτή η εκπληκτική δύναμη που έχει το τοπίο μετουσιώθηκε σε δύναμη ψυχής και έκφρασης, όταν οι ομάδες των μαθητών μας δραματοποίησαν απόσπασμα από την “Ελένη” του Ευριπίδη και παρουσίασαν τα χορικά από τις “Εκκλησιάζουσες” του Αριστοφάνη, στο υποβλητικό αρχαίο θέατρο της Απτέρας.

Η βιωματική γνώση υπήρξε πάντα ο κινητήριος μοχλός της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ευχαριστούμε την Εφορεία Αρχαιοτήτων για την εμπειρία που πρόσφερε στους μαθητές μας, για την επιστημονική καθοδήγηση και συμπαράσταση στο έργο μας. Μέσα από τέτοιες δράσεις προωθούμε τον “διάλογο” με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τον μετατρέπουμε σε “ζώσα” δύναμη που προσφέρει αξίες και πρότυπα ζωής για τους νέους.  Οι νέοι μας, εξάλλου, είναι αυτοί που θα κληθούν ως αυριανοί πολίτες και ως αυριανοί επιστήμονες, να προστατεύσουν, να μελετήσουν και να αναδείξουν τα μνημεία και την ιστορία του τόπου τους». 

Τέλος, η κ. Παπαδοπούλου υπογράμμισε τη σημαντικότητα του έργου της αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου και τόνισε ότι «η Εφ.Α. Χανίων δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει καλύτερη συμμετοχή στις παραπάνω εκδηλώσεις. Και τα δυο προγράμματα αποδεικνύουν εύγλωττα τη δυναμική του Υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνο στην προστασία και ανάδειξη των μνημείων αλλά και στη διαχείριση και ένταξη τους στη ζωή του τόπου μας, μέσω εύστοχων δράσεων με εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Η Εφ.Α. Χανίων θα συνεχίσει την επιτυχή συνεργασία της με τη Μονάδα Συμβουλευτικής Χανίων ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, και θα προσκαλέσει την επόμενη χρονιά τις σχολικές μονάδες του Νομού μας να γνωρίσουν το αρχαίο θέατρο της Απτέρας, συμμετέχοντας στη συγκεκριμένη δράση που θα προσφερθεί σε ευρύτερο και πιο οργανωμένο πλαίσιο».

 

«ΑΠΤΕΡΑ. Έρευνα και ανάδειξη ενός εμβληματικού αρχαιολογικού χώρου για τη Δυτική Κρήτη».

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και η Περιφέρεια Κρήτης με τη συνεργασία της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης διοργανώνουν εκδήλωση στην Αθήνα με θέμα  «ΑΠΤΕΡΑ. Έρευνα και ανάδειξη ενός εμβληματικού αρχαιολογικού χώρου για τη Δυτική Κρήτη». Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 24 Μαΐου στις 7μμ Aμφιθέατρο Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9, Αθήνα,  Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη. 
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής :
19:00       
Χαιρετισμός της Γενικής Γραμματέως του ΥΠ.ΠΟ.Α., Μαρίας Βλαζάκη
Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη 
Θα ακολουθήσουν  τέσσερις εισηγήσεις για τις ανασκαφικές έρευνες, την αποκατάσταση, την ανάδειξη και την αναπτυξιακή δυναμική του αρχαιολογικού χώρου της Απτέρας. 
 19:20
“Απτέρα: Χρονικό των ανασκαφών και της ανάδειξης του χώρου” 
  Βάννα Νινιού - Κινδελή, Διευθύντρια συστηματικής ανασκαφής Απτέρας 
“Απτέρα: Nεκροπόλεις και έθιμα ταφής” 
Κατερίνα Τζανακάκη,  Αρχαιολόγος της ΕΦ.Α. Χανίων 
“Η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της Απτέρας” 
Νίκος Χατζηδάκης,  Αρχιτέκτων Μηχανικός - Αναστηλωτής 
“Η αναπτυξιακή δυναμική του αρχαιολογικού χώρου της Απτέρας” 
Μαρία Κασωτάκη, Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ Περιφέρειας Κρήτης
Στο τέλος της εκδήλωσης θα προβληθεί 10λεπτη ταινία για το αρχαίο θέατρο της Απτέρας  ( https://vimeo.com/efacha )
Την εκδήλωση συντονίζουν η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κρήτης                        Δημήτρης Μιχελογιάννης. 
        
ΑΠΤΕΡΑ
Η Απτέρα υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες πόλεις-κράτη της Κρήτης. Η στρατηγική της θέση στο πλάτωμα του λόφου Παλαιόκαστρο, που δεσπόζει νοτιοανατολικά του φυσικού λιμένος της Σούδας στα Χανιά σε συνδυασμό με τις εύφορες εκτάσεις γύρω της, ευνόησαν την ανάπτυξή της σε ισχυρό εμπορικό και πολιτικό κέντρο. 
Αναφέρεται στις πινακίδες της Γραμμικής Β γραφής (14ος - 13ος αι. π.Χ.) και εξακολουθεί να κατοικείται μέχρι τον 7ο αι. μ.Χ., οπότε καταστρέφεται από ισχυρό σεισμό. Η περίοδος της μεγαλύτερης ακμής της πόλης ήταν οι πρώιμοι ελληνιστικοί χρόνοι (τέλος 4ου - 3ος αι. π.Χ.), όταν ισχυροποιήθηκε οικονομικά και πολιτικά, και άρχισε να κόβει δικό της νόμισμα. 
Οι πολυετείς ανασκαφικές έρευνες και οι εργασίες αποκατάστασης που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων ανέδειξαν την επιβλητική οχύρωση της πόλης, τις μνημειώδεις δεξαμενές και το αρχαίο της θέατρο. Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν διπλό ιερό, λουτρικά συγκροτήματα και έπαυλη αστικού τύπου των ρωμαϊκών χρόνων. 
Σε κεντρικό σημείο της αρχαίας πόλης ιδρύθηκε η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, που αναφέρεται σε Χρονικό του 1181. Ανήκε στη Μονή Πάτμου και λειτουργούσε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960. 
Σήμερα η Απτέρα προσελκύει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες τους οποίους γοητεύει με τα διάσπαρτα μνημεία της, τις μυθολογικές τους συναρτήσεις, τη θέα που προσφέρει προς τους ορεινούς όγκους της Κρήτης, τον κόλπο της Σούδας και την ενδοχώρα του Αποκόρωνα. Αποτελεί, σε συνδυασμό με το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης για τον πολιτιστικό τουρισμό στα Χανιά. 
Η επίσκεψη στην Απτέρα εξοικειώνει τον σύγχρονο περιηγητή  με τις διαδοχικές ιστορικές περιόδους της Κρήτης. Ο αρχαιολογικός χώρος εξακολουθεί και σήμερα να φέρνει στο φως νέα σημαντικά ευρήματα μέσα από την συνεχιζόμενη ανασκαφική δραστηριότητα ενώ αφήνει στον επισκέπτη μία προσωπική, ξεχωριστή εμπειρία, ωθώντας τον ελεύθερα και δημιουργικά να αναζητήσει αντίστοιχες διαδρομές και τόπους, μέσα από την συνέχεια του ταξιδιού του στα υπόλοιπα μοναδικά μνημεία της Κρήτης.  

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και η Περιφέρεια Κρήτης με τη συνεργασία της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης διοργανώνουν εκδήλωση στην Αθήνα με θέμα  «ΑΠΤΕΡΑ. Έρευνα και ανάδειξη ενός εμβληματικού αρχαιολογικού χώρου για τη Δυτική Κρήτη». Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 24 Μαΐου στις 7μμ, Aμφιθέατρο Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9, Αθήνα,  Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής :

19:00       

•Χαιρετισμός της Γενικής Γραμματέως του ΥΠ.ΠΟ.Α., Μαρίας Βλαζάκη

•Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη 

Θα ακολουθήσουν  τέσσερις εισηγήσεις για τις ανασκαφικές έρευνες, την αποκατάσταση, την ανάδειξη και την αναπτυξιακή δυναμική του αρχαιολογικού χώρου της Απτέρας. 

 19:20

•“Απτέρα: Χρονικό των ανασκαφών και της ανάδειξης του χώρου” 

  Βάννα Νινιού - Κινδελή, Διευθύντρια συστηματικής ανασκαφής Απτέρας 

•“Απτέρα: Nεκροπόλεις και έθιμα ταφής” 

Κατερίνα Τζανακάκη,  Αρχαιολόγος της ΕΦ.Α. Χανίων 

•“Η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της Απτέρας” 

Νίκος Χατζηδάκης,  Αρχιτέκτων Μηχανικός - Αναστηλωτής 

•“Η αναπτυξιακή δυναμική του αρχαιολογικού χώρου της Απτέρας” 

Μαρία Κασωτάκη, Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ Περιφέρειας Κρήτης

 

Στο τέλος της εκδήλωσης θα προβληθεί 10λεπτη ταινία για το αρχαίο θέατρο της Απτέρας (https://vimeo.com/efacha )


Την εκδήλωση συντονίζουν η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κρήτης Δημήτρης Μιχελογιάννης

 

ΑΠΤΕΡΑ

Η Απτέρα υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες πόλεις-κράτη της Κρήτης. Η στρατηγική της θέση στο πλάτωμα του λόφου Παλαιόκαστρο, που δεσπόζει νοτιοανατολικά του φυσικού λιμένος της Σούδας στα Χανιά σε συνδυασμό με τις εύφορες εκτάσεις γύρω της, ευνόησαν την ανάπτυξή της σε ισχυρό εμπορικό και πολιτικό κέντρο. 

Αναφέρεται στις πινακίδες της Γραμμικής Β γραφής (14ος - 13ος αι. π.Χ.) και εξακολουθεί να κατοικείται μέχρι τον 7ο αι. μ.Χ., οπότε καταστρέφεται από ισχυρό σεισμό. Η περίοδος της μεγαλύτερης ακμής της πόλης ήταν οι πρώιμοι ελληνιστικοί χρόνοι (τέλος 4ου - 3ος αι. π.Χ.), όταν ισχυροποιήθηκε οικονομικά και πολιτικά, και άρχισε να κόβει δικό της νόμισμα. 

Οι πολυετείς ανασκαφικές έρευνες και οι εργασίες αποκατάστασης που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων ανέδειξαν την επιβλητική οχύρωση της πόλης, τις μνημειώδεις δεξαμενές και το αρχαίο της θέατρο. Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν διπλό ιερό, λουτρικά συγκροτήματα και έπαυλη αστικού τύπου των ρωμαϊκών χρόνων. 

Σε κεντρικό σημείο της αρχαίας πόλης ιδρύθηκε η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, που αναφέρεται σε Χρονικό του 1181. Ανήκε στη Μονή Πάτμου και λειτουργούσε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960. 

Σήμερα η Απτέρα προσελκύει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες τους οποίους γοητεύει με τα διάσπαρτα μνημεία της, τις μυθολογικές τους συναρτήσεις, τη θέα που προσφέρει προς τους ορεινούς όγκους της Κρήτης, τον κόλπο της Σούδας και την ενδοχώρα του Αποκόρωνα. Αποτελεί, σε συνδυασμό με το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης για τον πολιτιστικό τουρισμό στα Χανιά. 

Η επίσκεψη στην Απτέρα εξοικειώνει τον σύγχρονο περιηγητή  με τις διαδοχικές ιστορικές περιόδους της Κρήτης. Ο αρχαιολογικός χώρος εξακολουθεί και σήμερα να φέρνει στο φως νέα σημαντικά ευρήματα μέσα από την συνεχιζόμενη ανασκαφική δραστηριότητα ενώ αφήνει στον επισκέπτη μία προσωπική, ξεχωριστή εμπειρία, ωθώντας τον ελεύθερα και δημιουργικά να αναζητήσει αντίστοιχες διαδρομές και τόπους, μέσα από την συνέχεια του ταξιδιού του στα υπόλοιπα μοναδικά μνημεία της Κρήτης.  

 

25/11/2014, Ομιλία του κ. Κώστα Τασούλα στο επίσημο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα τη συμβολή του πολιτισμού στην Ανάπτυξη

25/11/2014

Ομιλία του κ. Κώστα Τασούλα στο επίσημο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα τη συμβολή του πολιτισμού στην Ανάπτυξη. Ο κ. Κ. Τασούλας ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας Γάλλο πολίτη που χθες επέστρεψε στην Ελλάδα αγγείο που είχε ιδιοποιηθεί πριν 40 χρόνια.


Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τασούλας μιλώντας σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της Ε.Ε. με θέμα «H συμβολή του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι μόλις χθες έλαβε στα χέρια μέσω του διπλωματικού σάκου από την Μασσαλία το άνω τμήμα ενός πήλινου αμφορέα με λεπτές διακοσμήσεις στο σώμα του, το οποίο επέστρεψε στην Ελλάδα ένας Γάλλος πολίτης, κάτοικος Μασσαλίας, 90 ετών, και τον οποίο είχε ανακαλύψει και οικειοποιηθεί ο ίδιος προ 40 ετών κολυμπώντας σε κρητική ακρογιαλιά. Προ ημερών ο ίδιος Γάλλος πολίτης, τον οποίο ο κ. Κώστας Τασούλας συνεχάρη ενώπιον των Ευρωπαίων Υπουργών Πολιτισμού, προσήλθε στο Ελληνικό Προξενείο στη Μασσαλία και παρέδωσε το εύρημά του έχοντας επηρεασθεί από το γενικότερο κλίμα επαναπατρισμού των παράνομα κτηθέντων πολιτιστικών αγαθών. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και για το μεγάλο αυτό σκοπό, συνέχισε ο κ. Κ. Τασούλας, οφείλουμε ως Ε.Ε. να ενισχύουμε συνεχώς τις θεσμικές μας πρωτοβουλίες για την αποτροπή παράνομης εξαγωγής πολιτιστικών θησαυρών και για την προώθηση επαναπατρισμού τους.

Ο κ. Τασούλας εν συνεχεία αναφέρθηκε στην συμβολή του πολιτισμού στην οικονομική ανάπτυξη λέγοντας τα εξής:

«Στην παρούσα χρονική συγκυρία, κατά την οποία η οικονομική κρίση έχει πλήξει τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το αίτημα για ανάπτυξη γίνεται ολοένα και πιο επιτακτικό, ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει αντίδοτο στην κρίση, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», για μια βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς που θα βασίζεται στη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Η αναπτυξιακή διάσταση του πολιτισμού δεν έχει πλήρως αναγνωρισθεί στις στρατηγικές και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη και για το λόγο αυτό χρειάζεται να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας, προκειμένου να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτή τη δυναμική του, κάτι το οποίο αποτέλεσε πρωταρχικό μέλημα και της Ελληνικής Προεδρίας, το περασμένο εξάμηνο, με τη διοργάνωση αντίστοιχων Συνεδρίων και την έκδοση Συμπερασμάτων για την πολιτιστική κληρονομιά ως στρατηγικό πόρο για μια βιώσιμη Ευρώπη.
Ο πολιτιστικός και ο δημιουργικός τομέας, ως ταχύτατα αναπτυσσόμενοι τομείς, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της απασχόλησης, που αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έκθεση για την ανταγωνιστικότητα το 2010, οι εν λόγω τομείς αντιπροσωπεύουν το 4,5 % του ΑΕγχΠ και απασχολούν περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους. Μεταξύ 2008 και 2011, η απασχόληση στον τομέα του πολιτισμού και της δημιουργίας αντιστάθηκε καλύτερα στις πτωτικές τάσεις, σε σχέση με το υπόλοιπο της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά, με βάση τα αποτελέσματα της EUROSTAT. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η μελέτη της Deloitte για την «αποτίμηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων των έργων πολιτισμού» που πραγματοποιήθηκε αυτόν τον χρόνο, ύστερα από αίτημα του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και καταδεικνύει τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που προκύπτουν για την τοπική και εθνική οικονομία από τις επενδύσεις στον τομέα του πολιτισμού. Συγκεκριμένα οι οικονομικές δραστηριότητες που είναι άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένες με τον πολιτισμό, δημιουργούν έναν πολλαπλασιαστή 3,44 για την ελληνική οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ευρώ που επενδύεται, δημιουργεί αποτέλεσμα τρεις –τουλάχιστον- φορές μεγαλύτερο στην πραγματική οικονομία.
Ειδικότερα, ο τομέας της πολιτιστικής κληρονομιάς συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας όσον αφορά στο επιστημονικό αλλά και στο υποστηρικτικό προσωπικό, καθώς και αυξημένα έσοδα για την τοπική και εθνική οικονομία, στο πλαίσιο ενός βιώσιμου πολιτιστικού τουρισμού. Η πολιτιστική κληρονομιά, η οποία προσδίδει ιδιαίτερη ταυτότητα στις πόλεις, μπορεί να λειτουργήσει ως μοναδικό, συγκριτικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση τουριστών, επενδυτών και επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής των πόλεων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αξία του τουρισμού στην ΕΕ ανέρχεται σε 415 δις ευρώ ετησίως και αντιπροσωπεύει 15 εκατομμύρια θέσεις εργασίας – πολλές από τις οποίες συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την πολιτιστική κληρονομιά. Το 27 % περίπου των ταξιδιωτών της ΕΕ που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο έρευνας του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τον τουρισμό (Μάιος 2011), δήλωσαν ότι η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί βασικό στοιχείο για την επιλογή ενός προορισμού.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι ο πολιτιστικός και ο δημιουργικός τομέας, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελούν σημαντικούς αναπτυξιακούς παράγοντες για την οικονομία τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο ρόλος τους αυτός θα πρέπει να τονιστεί στην αναθεωρημένη Στρατηγική «Ευρώπη 2020».
Εκτός όμως από το σημαντικό οικονομικό τους μέγεθος, οι εν λόγω τομείς αποτελούν καταλυτικούς παράγοντες και για την καινοτομία, συμβάλλοντας στην «έξυπνη» ανάπτυξη, στην οποία προσβλέπει η Στρατηγική «Ευρώπη 2020». Ειδικότερα, σε συνεργασία με τους τομείς της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης, ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλει στην απόκτηση δεξιοτήτων, με σκοπό αφενός τη δημιουργία καινοτόμων πολιτιστικών προϊόντων και σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης του πολιτιστικού αποθέματος, με τη βοήθεια ψηφιακών τεχνολογιών, και αφετέρου την καλλιέργεια κριτικής σκέψης και την ενθάρρυνση ανάληψης πρωτοβουλιών, ειδικότερα από τους νέους, που είναι απαραίτητες για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα σ’ ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Επιπλέον, o πολιτισμός, και συγκεκριμένα η πολιτιστική κληρονομιά, μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών, στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν, μέσω στοχευμένων δράσεων που αποσκοπούν στην ανάπλαση του αστικού τοπίου, στην αναζωογόνηση απομακρυσμένων αγροτικών και νησιωτικών περιοχών, στο πλαίσιο μιας πιο ισορροπημένης σχέσης μεταξύ ανάπτυξης και σεβασμού στο περιβάλλον.

Επίσης, η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, που αποτελεί προτεραιότητα για τη «Στρατηγική 2020», μπορεί σε μεγάλο βαθμό να προωθηθεί με πολιτικές που θα αποσκοπούν στη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών και ειδικότερα των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων στις πολιτιστικές δραστηριότητες και στο πολιτιστικό απόθεμα της Ε.Ε. Ο σεβασμός στην πολιτιστική πολυμορφία και η ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της ανάπτυξης στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, με την ραγδαία εξάπλωση των ψηφιακών τεχνολογιών.

Προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη που προκύπτουν από τον πολιτισμό στην οικονομική και κοινωνική ζωή των πολιτών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενθαρρύνουμε τη δικτύωση όλων των εμπλεκομένων φορέων σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, να κινητοποιήσουμε την κοινωνία των πολιτών, να ευαισθητοποιήσουμε με κατάλληλες ενέργειες την κοινή γνώμη, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι ο πολιτισμός μπορεί να έχει πρακτικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή και ότι δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά ανάγκη στη σύγχρονη κοινωνία. Οι συμπράξεις μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, αλλά και οι συνέργειες μεταξύ του πολιτισμού και άλλων τομέων, όπως ο τουρισμός και το περιβάλλον, μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Κατά συνέπεια, καθίσταται σαφές ότι ο πολιτισμός, πέραν της αξίας που έχει αυτός καθαυτός, έχει σημαντικά οφέλη σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και είναι απαραίτητο να υπογραμμιστεί η συνεισφορά του στην αναθεωρημένη Στρατηγική «Ευρώπη 2020». Θα μπορούσε να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεισφοράς του τομέα στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι ο πολιτισμός υπάγεται αποκλειστικά και εξολοκλήρου στις επιταγές της οικονομικής πολιτικής της Ε.Ε.   

digital plan
espa
eu